nov. 13 2017 · 656 views

Een betrouwbare buddy kan het verschil maken

Yoin

Het doel van het buddysysteem van Arnhem voor Vluchtelingen en de Arnhemse tak van YOIN is duidelijk: buddy’s helpen minderjarige alleenstaande vluchtelingen hun plekje in Arnhem te vinden door er voor ze te zijn. Zo wordt de zelfstandigheid van de jongeren vergroot en wordt hun netwerk uitgebreid. Het buddyproject is in maart gestart, hoe verlopen de eerste maanden?

Rode bank

Elli Elskamp, projectmanager van YOIN, en Mariel Hutten, oprichter van en coördinator bij Arnhem voor Vluchtelingen, zijn het met elkaar eens: dit gaat goed! Het project groeit en de eerste succesverhalen dienen zich aan. Elli: ‘één van onze meisjes wist via Marktplaats zelf een rode bank voor op haar kamer te regelen, ze had alleen vervoer nodig. Eén van de buddy’s van haar vriendinnen heeft een auto. Ze heeft ervoor gezorgd dat ze samen met de buddy de bank kon ophalen.’

Zo’n voorbeeld lijkt misschien klein, maar het is precies wat Elli en Mariel voor ogen hebben. Deze minderjarige meid kwam alleen naar Nederland en heeft nu (zoals het oer-Hollands betaamt via Marktplaats, rekening houdend met haar kleine budget) zelfstandig een bankje weten te regelen en had een netwerk om op terug te vallen voor hulp.

Vertrouwensband

Bijna alle Arnhemse jongeren van Yoin hebben inmiddels een buddy. De buddy’s komen in alle soorten en maten: jong, oud, man, vrouw, en ze worden gematcht op basis van de behoefte van de jongere. Zo zijn er jonge buddy’s die leuke activiteiten ondernemen met ‘hun’ jongere. ‘Iedere twee weken organiseren we een Buddy Café,’ vertelt Mariel. ‘Dan gaan we bijvoorbeeld wandklimmen, chillen aan de Rijn of gezellig poolen. Tussendoor ondernemen de jongeren en buddy’s ook dingen met elkaar, maar daar moeten ze wel beide initiatief in nemen.’

Er worden ook oudere buddy’s aan jongeren gekoppeld. ‘We hebben een hele warme, fijne vrouw die de jongeren ook bij haar thuis uitnodigt, zodat ze kunnen kennismaken met haar gezin en de Nederlandse cultuur. Dat soort dingen gaan hopelijk vaker gebeuren. Zo creëren de buddy’s een warme vertrouwensband en kunnen ze, als daar behoefte aan is, ook helpen met meer formele zaken. Bijvoorbeeld het regelen van studiefinanciering.’ Ook Elli ziet dat zitten: ‘de jongeren worden een keer 18 jaar en gaan dan zelfstandig wonen. Een betrouwbare buddy kan een verschil maken in het succes van het op kamers gaan.’ Beiden beseffen wel dat zoiets moet groeien, maar de basis is de afgelopen maanden gelegd.

undefined

Bijzondere samenwerking

De samenwerking tussen Yoin en Arnhem voor Vluchtelingen is bijzonder: een formele en informele organisatie komen samen. Elli en Mariel zijn zich bewust van de sterke punten van de organisaties en zoeken naar waar ze elkaar kunnen aanvullen. Altijd met het oog op de jongeren, om het voor hen beter te maken. En dat lijkt te lukken. ‘We zijn zeker trots op deze bijzondere samenwerking,’ merkt Mariel terecht op.

Ze houden jullie graag op de hoogte van deze mooie samenwerking. Binnenkort vertellen een jongere en buddy over hun leer- en succesmomenten van de afgelopen maanden.

Voor meer informatie zie:

www.lindenhout.nl/over-yoin 

http://www.arnhemvoorvluchtelingen.nl

Vind ik leuk
Delen